Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Civil fogyasztóvédők megállapodása a miniszterrel

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá 2014. október 28-án dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Ollé József, a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének elnöke.

A megállapodás értelmében a Felek a jövőben az energetikai tárgyú jogszabálytervezetek véleményezése, az energetikával és a klímaváltozással kapcsolatos nemzeti stratégiák és cselekvési tervek kidolgozása, a vonatkozó Európai Uniós irányelvek és határozatok nyomon követése, valamint a vonatkozó tudománypolitika koordinációja tekintetében fognak együttműködni. A Minisztérium értesíti a MESZ-t, ha a fenti  tárgykörökben jogszabály-előkészítés kezdődik. A jogszabály-előkészítés folyamatába a MESZ mint Stratégiai Partner bármikor bevonható. A Minisztérium kötelezettségként vállalta az elkészült jogszabálytervezeteket a Stratégia Partner részére megküldeni. A MESZ vállalta, hogy az adott jogterülettel foglalkozó, de stratégiai partnerséggel nem rendelkező szervezetek véleményét is megjeleníti.

A Stratégiai Partnernek az egyeztetések során megfogalmazott észrevételei és javaslatai nem jelentenek kötelezettséget a jogszabályok előkészítése során a jogszabály előkészítője részére, de az együttműködést vállaló Feleknek meggyőződése, hogy megállapodásuk elősegíti a jó minőségű, az életviszonyoknak megfelelő jogszabályok megalkotását, valamint a jogszabállyal érintett társadalmi rétegek képviseletét a jogszabály-előkészítés során.

Elvileg és általánosságban ugyan a fogyasztóvédelemről szóló törvény is feljogosítja a társadalmi szervezeteket a jogszabálytervezetek véleményezésére és módosító javaslatok készítésére, de idáig ezzel a joggal csak nagyon korlátozottan tudtunk élni. A MESZ számít a tudományos egyesületek, a szakmai szervezetek és a társadalmi szervezetek segítségére, hogy eredményesen tudja kihasználni a megállapodással megnyílt lehetőséget.

 

Porpáczy Dezső

2014.10.30.


 
Go to top